Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!

Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah! - Hallo sahabat Khabar Malaysia, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar, Artikel Malaysia, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!
link : Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!

Baca juga


Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!

Share la, sedap ni Bihun Celop tersedap.

Bahan-bahan untuk kuah:

  • Sup bunjut adabi 3pcs
  • 6 btg serai
  • 5 cm halia
  • 5 cm lengkuas
  • Kicap adabi
  • Daging seketul 1/2 KG (x pyh ptong,letak seketul terus,org klate pnggil buku besar,,hihii)

Cara membuat kuah.
Msukkan air ke 2 jug bsar ke dlm periuk,masukkan semua bahan diatas,,rebus smpai mnggelegak,msukkan garam,,aji skit,magi ckup rasa skit,last msukkan kicap. Perut lembu kena rebus asing ye tak campur sekali dlm kuah.

Sambal lada
*blend cili padi dgn cuka

Lada jeruk
*basuh lada besar hijau,,toskan,,dh btol2 kering,,potong kecik2 msukkan dlm botol. Msukkan cuka,smpai tenggelam lada. Biarkan beberapa jam sblm guna.

Minyak bwg putih (rahsia sedap)

3 labu bwg putih dipotong bahagian depan n hujung,jgn buang smpai licin. tinggalkn sedikit kulit bwg pda bwg, basuh dan tumbuk bwg smpai lumat. Jgn blend sb xnk ada air,kemudian panaskan 2 cwn minyak. Msukkan bwg putih, goreng smpai garing. Awas!!jgn smpai hangit. Angkat n sejukkan,ttup rapat dlm btol,blh simpan utk guna next time.

Sawi dipotong kecil. gaulkan dgn taugeh dan rendam dlm air.

Bahan-bahan lain:

  • Gula
  • Garam
  • Serbuk cili
  • Lobak masin
  • Daun sup
  • Bwg goreng
  • Asam limau nipis(x sedap limau lain)
  • Serbuk lada putih
  • Kcg tanah goreng dan ditumbuk,
  • Bihun
  • Mee
  • Kueh tiaw

Cara menyediakan semuanya:

  1. Dh siap semua, angkat daging dlm kuah td,toskan kemudian potong kecil-kecil.
  2. Potong perut tadi juga kecil-kecil.
  3. Mula-mula masukkan bihun/mee/kueh tiaw dlm mangkuk.
  4. Masukkan sayur, lauk, garam, gula, sambal lada, lada jeruk, serbuk lada, minyak bawang putih, daun sup ape sume kat atas tu.
  5. Pastikan kuah mnggelegak ye dan berhati-hati masa cedok kuah tu. Massukkan dlm mangkuk, kasi asap naik skit dan tabur daun sup, bawang goreng.
  6. Perah asam limau dan sedia untuk dimakan.

Kredit: Azura Mohd Zainani (MAHN)


First Appear On Online News Malaysia

Appear first on Khabar Malaysia


Demikianlah Artikel Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!

Sekianlah artikel Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah! dengan alamat link https://malaysiaitu.blogspot.com/2017/07/resepi-bihun-celop-sedap-dan-mudah.html

0 Response to "Resepi Bihun Celop Sedap Dan Mudah!"

Posting Komentar

wdcfawqafwef