Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama

Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama - Hallo sahabat Khabar Malaysia, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar, Artikel Malaysia, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama
link : Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama

Baca juga


Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama

Terdapat banyak jenama teh uncang yang terdapat di pasaran Malaysia dan sudah tentulah ia sentiasa menjadi minuman kegemaran ramai golongan masyarakat.
Uncang Teh

Teh sememangnya telah diakui di seluruh dunia sebagai minuman yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Malangnya, beberapa ketika yang lalu kita dikhabarkan bahawa teh timbang yang terdapat di pasaran mengandungi bahan pewarna yang berlebihan yang boleh menyebabkan kanser.

Maka terdapatlah cadangan ramai pihak supaya masyarakat bertukar dari teh timbang kepada teh uncang.

Namun, kita harus sedar bahawa teh uncang juga mempunyai kelemahan serta kesan buruk yang tersendiri, cuma kita kena berhati-hati ketika menyediakan teh uncang.

Jangan Mencelup Uncang Teh Lebih Dari 3 Minit

Teh uncang sebaiknya tidak boleh dicelupkan serta ‘direndam’ terlalu lama disebabkan adanya kandungan klorin dalam uncang kertas teh.

Fungsinya adalah untuk melindungi kertas uncang teh daripada bakteria dan juga berfungsi sebagai pengawet, agar teh lebih tahan lama.

Masalahnya, klorin dalam jumlah yang tinggi boleh menyebabkan banyak keburukan dan kesan negatif kepada badan manusia. Antaranya ialah kanser, mandul dan banyak lagi.

Jika mencelup uncang teh lebih dari 3 hingga 5 minit, klorin akan larut bersama dan banyak khasiat teh akan ‘hilang’ akibat kehadiran klorin yang tinggi dalam minuman.

Agar terhindar dari kesan jangka masa panjang, sebaiknya jangan mencelup uncang teh lebih dari 3 minit.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Daun Teh Da Hong Pao, 30 Kali Ganda Mahal Dari Emas!

sumber: sitik


First Appear On Online News Malaysia

Appear first on Khabar Malaysia


Demikianlah Artikel Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama

Sekianlah artikel Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama dengan alamat link https://malaysiaitu.blogspot.com/2017/07/bahaya-merendam-uncang-teh-terlalu-lama.html

0 Response to "Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama"

Posting Komentar

wdcfawqafwef