TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”

TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup” - Hallo sahabat Khabar Malaysia, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar, Artikel Malaysia, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”
link : TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”

Baca juga


TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”

pisang goreng ranggup

pisang goreng ranggup

kredit gambar : Mawardi Yunus

Cucur pisang, cucur ubi, cucur cempedak dan cucur jagung merupakan sejenis makanan ataupun kuih muih yang enak di makan ketika waktu petang. Ditambah dengan suasana hujan memang sedap apabila di makan ketika masih panas bersulamkan air teh.

Kebanyakan dari kita, apabila membuat pisang goreng ataupun cucur ubi ini di rumah, pasti tidak akan menjadi seperti yang kita beli di warung-warung kuih tepi jalan kan? Ini adalah kerana mereka memiliki resepi rahsianya yang tersendiri.

gerai pisang goreng mawar

Mungkin ada sesetengah orang menganggap kuih muih seperti pisang goreng ini dicampur dengan plastik agar menjadi lebih rangup dan enak dimakan. Seorang peniaga pisang goreng yang telah kami temubual tempoh hari menjelaskan bahawa beliau tidak menggunakan plastik ataupun penyedut minuman yang dilarutkan kedalam minyak. Tetapi hanya dengan menggunakan kapur memasak.

Ikuti langkah berikut untuk dapatkan adunan atau salutan tepung yang rangup kepada pisang goreng anda :

  • Bancuh tepung menggunakan tepung beras dan air
  • Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat atau terlalu cair
  • Dapatkan KAPUR SIREH / KAPUR MASAK. RENDAM DALAM AIR. PASTIKAN KAPUR MENDAP KE BAWAH DAHULU. AMBIL AIRNYA SAHAJA. Dalam 1 – 1 1/2 sudu besar dan gaul bersama bancuhan tepung tadi.
  • Elakkan kapur tercampur sekali dengan bancuhan kerana apabila menggoreng, minyak akan jadi berbuih dan meletup-letup.
  • Rendamkan cempedak/pisang/ubi kedalam bancuhan tepung dan sedia untuk digoreng.

Tips : Asingkan biji cempedak sebelum goreng dan rasailah keranggupan cucur cempedak tersebut. Cucur cempedek akan jadi sangat rangup. Pasti anak-anak anda menyukainya

Bagi peniaga yang suka mencampurkan bahan terlarang ke dalam makanan yang dijual. Diharap bertaubat segera. Mungkin kerana anda seorang anak bakal kehilangan ibu bapa dan mungkin kerana anda seorang ibu bakal kehilangan anak.

sumber: iluminasi


First Appear On Online News Malaysia

Appear first on Khabar Malaysia


Demikianlah Artikel TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”

Sekianlah artikel TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup” kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup” dengan alamat link https://malaysiaitu.blogspot.com/2017/07/terbongkar-resepi-rahsia-bagaimana.html

0 Response to "TERBONGKAR! Resepi rahsia – Bagaimana peniaga kuih hasilkan pisang goreng yang “rangup”"

Posting Komentar

wdcfawqafwef